KAPCSOLAT  |    |  
Adószám:
18120141-2-42
Számlaszám:
10700024-66676548-51100005

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület
külföldről támogatott szervezetnek minősül.
Magyar Élelmiszerbank Egyesület
Magnet Bank Közösségi Adományozási Program
Főoldal / Hírek / Híreink / Néhány szó a francia kereskedelmi láncokat szabályozó törvénnyel kapcsolatban

Híreink

Néhány szó a francia kereskedelmi láncokat szabályozó törvénnyel kapcsolatban

2016.02.10

A francia parlamentben február 8-án megszavazták a  törvényt, mely a 400 négyzetméternél nagyobb szupermarketek számára megtiltja a fogyasztható élelmiszerek, nem az élelmiszerhulladék hasznosítási piramisnak​ megfelelő hasznosítását, valamint azok szándékosan fogyasztásra alkalmatlanná tételét.

Fontosnak tartjuk, hogy az élelmiszerpazarlás problémájával  politikai szinten is foglalkoznak a döntéshozók, valamint maximálisan egyetértünk a törvény azon pontjával, miszerint a téma része kell, hogy legyen az iskolai tananyagnak.

Ugyanakkor a törvényi szabályozás kapcsán felmerül pár kérdéses pont is. A francia törvény nem csak az adományozást teszi kötelezővé, hanem más opciókat is ad (állati takarmányozás, komposztálás, bioüzemanyag előllítás). Bár a hasznosítási piramis prioritási listája egyértelmű, mégis van rá esély, hogy elsősorban nem a rászorulóknak történő adományozás fog növekedni, hanem az egyéb alternatívák. Mi a Magyar Élelmiszerbanknál egyértelműen az emberi fogyasztásra ajánlást, a rászorulóknak való eljuttatást, tartjuk a legfontosabbnak (a képen is látható piramisnak megfelelően).

Az élelmiszerfelesleg jótékony célra való felajánlásának eddig sem volt törvényi akadálya, ezt a vállalatok önként is megtehetik bármikor. Erre a legjobb példa folyamatos együttműködésünk kereskedelmi láncokkal hazánkban. Úgy gondoljuk, a kötelezésnél és büntetésnél hatékonyabb eszköz lehet a pozitív motiváció, például a kapcsolódó adókedvezmények körének tovább bővítése. 
További híreink »
HÍRLEVÉL - FELIRATKOZOM
HÍRLEVÉL - FELIRATKOZOM
ÖN IS SEGÍTHET!
TÁMOGASSON PÉNZADOMÁNNYAL
TÁMOGASSON ÉLELMISZERADOMÁNNYAL
TÁMOGASSON ÖNKÉNTES MUNKÁVAL
Örökbefogadás program
B. Braun Magyarország
A B. Braun Magyarország Heves megye Gyöngyösi járásának Örökbefogadójaként segíti a helyi rászorulók ellátását.